Blog bestuurder: Huiskamerfestival Lelystad én onderbroekenlol

Waar krijg je energie van? Doe je wat je leuk vindt? Heb jij het daardoor naar je zin en ben je een vrolijke collega? Hoe helpen wij elkaar daarin? Deze vragen komen bij mij naar boven door een kinderboek. Wat kunnen deze verhalen ook voor volwassenen inspirerend en verbindend zijn. 

[Dit blog van Aukje Reinders, bestuurder Coloriet, is eerder verschenen in de interne nieuwsbrief voor medewerkers en vrijwilligers van Coloriet.]


Op de gang van mijn kantoor hebben we momenteel veel onderbroekenlol. En dat komt door collega Annemarie. Zij heeft het kinderboek ‘Opa en Oma Oelewapper, en het raadsel van de verdwenen onderbroeken’* meegenomen. Het is een fantastisch verhaal dat bij Coloriet past. 
 
Onderbroeken versieren
In het kort gaat het verhaal over een woonzorgcentrum waar onderbroeken verdwijnen. De niet vrolijke en drukke directrice wilde als meisje altijd onderbroeken ontwerpen en werd daarom uitgelachen. Ze wil nu bewoners verrassen “omdat niemand een saaie onderbroek mag hebben.” Als de mensen in het woonzorgcentrum dit horen, gaan ze de directrice helpen met haar werkzaamheden, zodat zij tijd heeft om geregeld te ontwerpen. De directrice is weer gelukkig en voor de bewoners is het feest. Iedereen is blij.  
 
Thuis inspiratie
Wat ik zo mooi vind, is dat Annemarie dit boek aan haar kinderen thuis voorleest en daardoor aan Coloriet moet denken. Dan doorleef je onze visie ‘Het leven is van jou’. En dan neemt ze enthousiast het boek mee, deelt dit met collega’s en met mij. Jullie weten dat ik het erg belangrijk vind dat je werk doet waar je energie van krijgt. Je kunt naast de zorg een regeltaak hebben, iets organiseren, meehelpen als redacteur op de Facebookpagina, et cetera. Iets om je talent of kwaliteit in te zetten.
 
Jong geleerd is…
Ik kan iedereen geruststellen, mijn talent ligt niet bij het versieren van onderbroeken. Maar ik ben wel in voor een geintje om met elkaar werkplezier te hebben. Mooie momenten te maken voor onze bewoners. Die persoonlijke betrokkenheid kun je door een kinderboek al meegeven aan kinderen. Hoe is het bij jullie in je team? 
  
Samen doen
Mariëlle van de communicatieafdeling zag de persoonlijke betrokkenheid bij bijeenkomsten van de collega’s in de wijkzorg. Zij komen deze weken per gemeente bij elkaar om mee te denken in de plannen voor het komende jaar. Een aantal wil meehelpen in het werven van nieuwe collega’s met een ervaringsverhaal, anderen willen graag gastles geven op scholen en ’s avonds werd een vacature ook meteen gedeeld door de verzorgenden. Van deze verhalen krijg ik energie.  
 
Feest
In het woonzorgcentrum van het kinderboek is het feest, maar dat was het vorig weekend ook weer bij Coloriet de Hoven en Laarhof tijdens Hét Huiskamerfestival Lelystad. Als ik het verslag op onze website lees, dan ben ik zo trots dat we daar aan meedoen met onze ‘huiskamers’. Wat is dit een prachtig verbindend initiatief.
 
Zo’n werkplek!
Wat ik helemaal geweldig vind is dat niet alleen onze bewoners, cliënten in de wijk en gasten hebben genoten, maar dat het zo ook feest was voor jullie. De medewerkers en vrijwilligers! Ik heb gehoord dat jullie heerlijk hebben kunnen dansen. Wie wil niet zo’n werkplek?


Dikke duim
Wie ik ook een moment van (werk)plezier gun, is onze medische vakgroep. Wat hebben zij het afgelopen jaar een bijzondere prestatie neergezet. Alle 22 collega’s heb ik daarom uitgenodigd voor een etentje in Coloriet de Regenboog. Met dank aan de collega’s van de keuken. Voor iedere collega had ik een attentie met Fryske Dumkes (duim koekjes) met een persoonlijke groet als pluim voor hun inzet en (medische) verantwoordelijkheid. Iedereen heeft hard gewerkt binnen Coloriet, maar ik vond dit gebaar, namens ons allemaal, op z’n plaats.  
 
Vakantie
En zo gaan we op naar de vakantieperiode. Onze vakantie is een herhaling van vorig jaar, naar Frankrijk mét een bezoek aan onze familie aldaar. We hadden het daar zo naar ons zin en hebben nog steeds niet alles gezien. Fijn dat de vakantie dan een beetje thuiskomen is maar dat er ook nog veel te ontdekken valt. Een stukje rust naar het bekende en verfrissing dankzij het nieuwe. Waar jullie ook heen gaan, kom veilig terug. Heb een fijne tijd met je dierbaren. Dat kan ook in je eigen achtertuin. Maak er net als in het kinderboek een vrolijke bende van.
 
Hartelijke groet,
Aukje Reinders
 
* Opa en Oma Oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken, van Marianne Busser en Ron Schröder en tekeningen van ivan en ilia.