Blog bestuurder: 'Ik sta naast je'

 

Graag wil ik in dit blog stil staan bij onze geestelijk verzorgers. Bij hoe zij écht naast onze bewoners staan en aandacht hebben voor hun levensvragen. Een vorm van persoonsgerichte zorg die van toegevoegde waarde is in de missie en visie van Coloriet. Het overleg begint met taartjes. En wat voor…
 
[Dit blog van Aukje Reinders, bestuurder Coloriet, is eerder verschenen in de interne nieuwsbrief voor medewerkers en vrijwilligers van Coloriet.]
 
Laten we er geen gewoonte van maken, maar lekker is het wel: een overleg met taartjes. Ik ontmoet onze geestelijk verzorgers André Kloosterman, Thea de Ruijter en Klaas van Hoek. Maaike de Goei is helaas door ziekte afwezig, maar in gedachten bij ons. Zij trakteren op mangotaartjes, gemaakt door Thea; symbolisch voor de vele mangomomenten die zij in hun werk met de bewoners mogen ervaren. 

Luisteren en luisteren
Onze geestelijk verzorgers zijn zo betekenisvol. Deze vakspecialisten hebben naast de zorgmedewerkers en andere professionals hun eigen toegevoegde waarde. In een presentatie hebben zij dit nadrukkelijk uitgelegd. Iedereen binnen Coloriet luistert naar de wensen en behoeften van onze bewoners en cliënten. Maar hún vak bestaat voornamelijk uit écht even naast iemand zitten en aandacht hebben. Niet alleen voor wat je nodig hebt, maar ook voor waar je mee zit.

Levensvragen
Juist op de belangrijke momenten in iemands leven komen de geestelijk verzorgers. Wanneer er sprake is van verlies van gezondheid, een dierbare, mobiliteit of ‘thuis’. Hele wezenlijke overgangsmomenten waarin levensvragen worden gedeeld en verhalen worden toevertrouwd. Wat heeft mijn leven voor zin? Waarom ik? Wat houdt me op de been? Heb ik het goede gedaan? Los van geloof in God of wat anders. Het heeft ons menszijn bepaald. In ieder mensenleven zijn pijnlijke situaties. Fijn om hierover met iemand te kunnen spreken, iemand met toerusting. 

Ook voor ons
De geestelijk verzorgers richten zich natuurlijk op de bewoners en diens netwerk met (groeps)gesprekken, vieringen, herdenkingsbijeenkomsten en momenten als kerstfeest. Maar zij helpen ook ons. Ze werken samen met teamleiders in de zorg en andere disciplines. Denk aan de arts, psycholoog en maatschappelijk werk. Ze zijn ook betrokken bij zorgdilemma’s die we methodisch bespreken om samen tot goede zorg te komen. En zij ondersteunen medewerkers, stagiairs en mantelzorgers in het herkennen van en omgaan met levensvragen. Fijn die toegevoegde waarde.

In het samenspel van rondom de bewoner staan, is de nabijheid van de (bezoek)vrijwilliger niet te onderschatten. Samen geven we kleur aan waardevol leven. Goed om er zo met elkaar écht voor elkaar te zijn. Deel met elkaar die mangomomenten en vraag eens het recept op bij onze collega´s!

Aukje Reinders, Bestuurder