Blog bestuurder: Een betere toekomst voor de Jessica’s #IKZORG

Heb je het BNNVARA tv-programma Snobs en Sloebers gezien op NPO3? Met de finaleopdracht bij Coloriet de Hoven? Zo niet, doe dit alsnog: klik hier. Dit programma is hét schoolvoorbeeld van waarom wij samenwerkingspartner zijn geworden van JINC. Voor de Jessica’s. En voor de Mulu’s die natuurtalenten zijn voor de ouderenzorg. Daarom doen wij mee met #IKZORG!
 
[Dit blog van Aukje Reinders, bestuurder Coloriet, is eerder verschenen in de interne nieuwsbrief voor medewerkers en vrijwilligers van Coloriet.]

In het tv-programma koppelt de populaire presentator Jan Versteegh ‘arme’ aan ‘rijke’ jongeren om samen opdrachten te doen voor een geldprijs. Een spel en sociaal experiment ineen, waar clichés worden bevestigd en vooroordelen onderuitgehaald. Bepaalt je achtergrond je toekomst?

Maak kennis met Mulu en Jessica

Onder de zes ‘arme’ deelnemers zie je Mulu en Jessica. Mulu is geadopteerd en kwam op zijn 12e op straat te staan. Jessica is dochter van twee verstandelijk beperkte ouders en mantelzorger van haar oma. Daarom gaat ze niet naar school, maar droomt ervan om in de ouderenzorg te werken. Wat een mooie kans is het voor haar om tijdens de finaleopdracht mee te werken in ons woonzorgcentrum Coloriet de Hoven!

Samenwerking met JINC

En die kansen willen wij meer jongeren geven. Samen met JINC,die kinderen (8 tot 16 jaar) met een sociaaleconomische achterstand, in Nederland een half miljoen, een betere toekomst wil geven. Vaak groeien zij op in een omgeving met werkloosheid en weinig rolmodellen. Talent hebben zij, maar voor een eerlijke kans op de arbeidsmarkt zijn ook vaardigheden en rolmodellen nodig. JINC werkt samen met het onderwijs en partners uit het bedrijfsleven, zoals nu ook Coloriet.

Bliksemstage eerste kennismaking

Met ons partnerschap dragen wij bij aan de projecten van JINC. Ook omdat meer jongeren in de ouderenzorg nodig zijn! Wij hebben JINC leren kennen door mee te werken aan een bliksemstage bij Coloriet Laarstaete. In dit filmpje zie je hoe leerlingen op een korte, krachtige manier kennismaken met de ouderenzorg. Onze stage coördinator Rika en bewoner Dolf vertellen heel mooi waarom dit zo waardevol is. Voor de jongeren en voor de bewoners.

Toekomstgerichte opleiding met Coloriet College

Soms heb je van die momenten dat je denkt, toeval bestaat niet. De ondertekening van de samenwerking met JINC is voor de zomer al gepland en uitgerekend op die dag wordt de finaleopdracht van Snobs en Sloebers uitgezonden. Wij hebben onze medewerking aan de tv-opnames verleend omdat wij het belangrijk vinden te investeren in jongeren. Vanuit Coloriet College doen wij dat als zorgorganisatie met een toekomstgerichte opleiding en baangarantie.

#IKZORG

Als je eenmaal in de zorg bij Coloriet werkt, kun je intern doorgroeien. Dat laat Susan prachtig zien. Zij is een van onze negen ambassadeurs die meewerken aan de #IKZORG campagne van het ministerie van VWS. Susan is nu senior verpleegkundige, maar zij kwam binnen als verzorgende IG. Na afronding van haar HBO-opleiding wil zij bij ons doorgroeien naar verpleegkundig specialist. Onze ambassadeurs vertellen trots over hun werk, en ik ben vooral trots op hen.   

Lancering landelijke campagne

De #IKZORG arbeidsmarktcampagne wordt op 1 november landelijk gelanceerd om meer mensen te werven. Heel mooi dat wij hieraan meedoen. Zo kunnen wij met werkelijke verhalen potentiële collega’s, zij-instromers maar ook jongeren, laten zien hoe betekenisvol het werk in de zorg is. Vooral in de ouderenzorg. Bij Coloriet.  
 
Waar gaat het om in de ouderenzorg? Aandacht. Dat hebben de jongeren in het tv-programma Snobs en Sloebers goed begrepen. Maar wij hebben ook aandacht voor de jongeren!
 
Aukje Reinders, bestuurder