Minister De Jonge (VWS) lanceert programma Langer Thuis bij Gezond Veluwe

In de regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde zorgen lokale ouderenteams ervoor dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Dit is vanuit de samenwerking GezondVeluwe. Ook Coloriet is hierbij betrokken. Het ministerie VWS ziet deze als goed voorbeeld en daarom wilde minister De Jonge maandag 18 juni de praktijk ervaren. Bij dit werkbezoek presenteert hij officieel het programma Langer Thuis, waarin het kabinet de komende jaren 340 miljoen euro investeert.
 
Andrea, wijkverpleegkundige van Coloriet in Zeewolde is al enige tijd betrokken bij GezondVeluwe. Zij is samen met de anderen uit de teams uitgenodigd bij dit werkbezoek aanwezig te zijn. De teams bestaan primair uit huisartsen, praktijkondersteuners ouderen, wijkverpleegkundigen, de specialist ouderengeneeskunde en de ouderenadviseur van de welzijnsorganisatie. De teams richten zich op de zorg en ondersteuning voor (kwetsbare) ouderen. Dit doen zij samen met anderen in het netwerk van de cliënt.
 
Minister De Jonge over wat hij gezien heeft tijdens het werkbezoek: “Het is lastig om met zoveel zorgverleners in een gebied tot een afspraak te komen. Daar moet regie worden genomen. Het is een kwestie van goed organiseren. GezondVeluwe vind ik een krachtig voorbeeld. Heel mooi.”
 
Andrea: “Het is vooral belangrijk dat je weet wie wie is en wanneer je waarvoor bij elkaar terecht kunt. In dit hele gebied van GezondVeluwe willen we van elkaar leren, zoeken we elkaar op en sluiten we werkprocessen op elkaar aan. Zo willen wij snel kunnen schakelen, zodat de oudere die ondersteuning nodig heeft deze snel krijgt.” Het communicatieplatform OZOverbindzorg ondersteunt deze samenwerking.
 
Ook de cliënten of hun mantelzorgers zijn betrokken in de app van OZOverbindzorg. Zij en professionals kunnen onderling informatie delen of vragen stellen. Als een wijkverpleegkundige bijvoorbeeld ziet dat een wond is verslechterd, kan ze een foto sturen naar de huisarts met de vraag ernaar te kijken. Je kunt ook bestellingen doen bij de apotheek of de ouderenadviseur verzoeken langs te komen bij een eenzame oudere. Het systeem kan 24/7 gebruikt worden. “Dat bedoel ik met snel schakelen.”
 
Ouderen geven aan dat zij zich prettiger voelen met de zorg die zij krijgen en professionals werken beter en met meer plezier samen. Ook in Zeewolde.

Meer informatie over GezondVeluwe

Meer informatie over Langer Thuis