Wijkplein Coloriet de Regenboog ontmoetingsplek voor airgunners

Dit jaar mochten we in Coloriet de Regenboog weer een aantal airgunners uit Groot-Brittannië met hun gastgezinnen welkom heten. Tom Rogers, Mike Davies, Jim Dunningham en Ron Powers ontmoetten elkaar en onze bewoners op het wijkplein.
  
Al sinds 1975 komen voormalig airgunners van de Britse Royal Air Force naar Dronten om de herdenking op 4 mei bij te wonen. Ook komen zij al jaren naar Coloriet de Regenboog en worden zij, net als vandaag, toegesproken door Bert Apperlo (locatiedirecteur Coloriet de Regenboog) en Dirk Drogt (voorzitter Stichting 4 mei herdenking Dronten). Onder het genot van een hapje en drankje wisselt men verhalen uit. Als afsluiter werd een lunch georganiseerd voor de airgunners, hun gastgezinnen en Stichting 4 mei Dronten, aangeboden door Coloriet de Regenboog.
    
Waarom Dronten?
Waarom de airgunners jaarlijks afreizen naar Dronten en hier zo veel aandacht aan besteedt wordt, is een logische vraag. Oostelijk Flevoland werd immers 12 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog drooggelegd. Tijdens de oorlog zijn hier verschillende vliegtuigen gecrasht, er ligt dus zeker een stuk geschiedenis!  56.000 personeelsleden van de Royal Air Force hebben de oorlog niet overleefd. Onze gerespecteerde gasten zijn er nog wel en hebben er voor gezorgd dat wij in vrijheid kunnen leven. Dat waarderen wij enorm en daar bedanken wij hen graag voor.
   
Gastgezinnen
De airgunners vinden het geweldig om onder de mensen te zijn. Zowel in Coloriet de Regenboog als bij hun gastgezinnen. Wat begon met het 'gewoon' openstellen van hun huis voor een week, eindigde in langdurige contacten tussen de airgunners, hun familie en de gastgezinnen. Gastgezinnen en Airgunners worden als familie van elkaar en er ontstaan hele hechte banden. Over en weer gaat men bij elkaar op bezoek en is men aanwezig bij bijzondere gebeurtenissen in een ieders leven (Stichting 4 mei herdenking Dronten).  

Programma
Op 4 mei zijn de airgunners aanwezig bij de herdenking op het Meerpaalplein in Dronten. Verschillende vliegtuigen zullen deze avond overvliegen. 5 mei vieren we hier samen de bevrijding met een bevrijdingstaptoe.