Blog bestuurder: Baas van morgen

Yorinde (15) uit Lelystad was vorige week één dag de baas van Coloriet. Een initiatief van JINC Baas van Morgen, waarbij in totaal 200 basisschool- en vmboleerlingen deze ervaring mogen opdoen bij CEO’s, bestuurders, politici en hoofdredacteuren. Onze ruil bleek een perfecte match, want Yorinde is derdejaars vmboleerling Zorg en Welzijn en wil later de ouderenzorg in.

[Dit blog van Aukje Reinders, bestuurder Coloriet, is eerder verschenen in de interne nieuwsbrief voor medewerkers en vrijwilligers van Coloriet.] 

Vooraf heb ik telefonisch al contact met haar ouders gehad om afspraken te maken en hoe laat ik de jongedame thuis zou ophalen. En zo begint de werkdag, waarbij Yorinde haar stem heeft kunnen geven in de besluitvorming. Zo zit zij in een overleg met beleidsadviseur Stefanie en neemt zij de financiële maandresultaten door van december. Bij zorg kijken we immers ook naar de kosten en opbrengsten.  

Betrokkenheid binnen Coloriet

Vervolgens gaan we op de fiets naar Coloriet Laarhof. Daar doen we samen mee aan de activiteit Sport en Spel van welzijnscoach Bob. Bij Coloriet de Hoven helpen we Erik, hoofd Dienstverlening, bij tafels dekken en eten serveren. Niet eerder dan dat wij de hygiëneregels krijgen uitgelegd: schort om, ringen af, handen wassen, nagels schoon en net zo lang boenen als het liedje van Altijd is Kortjakje ziek. Ooit geweten dat dit liedje zo lang duurt? 

“Nu weet ik het zeker!”

Ik vind het leuk hoe iedereen inspeelt op feit dat Yorinde de baas is. De betrokkenheid binnen Coloriet blijkt ook hieruit. Ze gaat ook achter de servicebalie zitten; wat houdt dit werk in en hoe doe je dat? Zo is het voor Yorinde een goede dag. Ze heeft veel belangstelling voor de ouderenzorg, want haar opa heeft dementie. Aan het einde van de dag zegt ze: “Nu weet ik zeker dat ik dit later wil doen!”

Coloriet College  

Tussendoor komt Mariëlle van Communicatie langs voor een foto. We spreken over de opleiding via Coloriet College en over de campagne. Yorinde geeft ons tips over hoe wij jongeren het beste kunnen bereiken. Zij zou een ambassadeur kunnen zijn en bevestigt dat we goede dingen voor vmbo-jongeren aan het doen zijn. En dat zelf opleiden een prima zet is.

Snapchat

Zelf maakt Yorinde van deze dag een vlog voor op Snapchat. Mariëlle appt later haar ‘baas’ het voorstel voor een persbericht over deze dag en krijgt goedkeuring voor plaatsing. De FlevoPost neemt het bericht over. Mooi dat Yorinde zo jong al een boegbeeld wil zijn, want dat hoort er ook bij. 

Interessante ruil

Deze ruil was voor mij ook interessant. De hele dag heb je iemand mee die aan je vraagt ‘hoezo?’ en ‘waarom?’. Deze vragen maken je nog scherper en wijzen je op zaken die zo vanzelfsprekend zijn. Het is goed om je als maatschappelijk betrokken organisatie ook in dit initiatief van JINC te laten zien. Ik ben zelfs door Yorinde op Snapchat gaan kijken. Zo heeft deze dag ons als Coloriet veel gebracht en wat leer je zo veel over je eigen organisatie!

Aukje Reinders, bestuurder