“Ik ben Erna van Elderen, vrijwilliger bij Coloriet”

Erna van Elderen (56) is al vanaf het prille begin vrijwilliger bij Coloriet de Sfinx in Zeewolde. “Toen De Sfinx net geopend was vroeg een vriendin, die daar een baan gekregen had, of ik het leuk zou vinden om wat vrijwilligerswerk te gaan doen. Zo ben ik eerst begonnen bij woongroep De Scarabee en in 2002 overgestapt naar dagcentrum De Oase”, vertelt Erna.

Vanaf het prille begin

“Voordat Zeewolde een gemeente werd woonden we hier al. Mijn man en ik hebben al zo’n 35 jaar een akkerbouwbedrijf in het buitengebied van Zeewolde. De eerste jaren waren wij druk met het opstarten van ons bedrijf waar ik zoveel mogelijk bijsprong. Met 3 kinderen was je ook nogal eens onderweg. Om toch nog wat andere contacten te krijgen was vrijwilligerswerk voor mij een goede invulling. Ik doe dit nog steeds met veel plezier.”

“Op maandag heb ik tegenwoordig mijn vrijwilligersochtend bij De Oase. Marleen Gans en Lida Janse (Coaches Welzijn) werken met een vaste structuur. Die structuur heeft zo’n dagopvanggroep echt nodig, want als het ‘anders dan anders’ is creëert dat toch onrust bij de mensen. Dus we beginnen met een kopje koffie en een gezellig gesprekje of bespreken het nieuws. Afhankelijk van het weer gaan we daarna naar buiten of doen we binnen een spel. Tussen de middag is er de mogelijkheid van een brood- of warme maaltijd. Dan een rustuurtje en vervolgens is er een middagprogramma.”

Een groep geeft gezelligheid

“Ik haal er veel voldoening uit dat de mensen het gezellig vinden in het dagcentrum . Zelf vind ik het ook gezellig om een praatje te maken of een spelletje te doen. De afgelopen jaren heb ik in het dagcentrum verschillende agrariërs ontmoet en die zijn altijd benieuwd over het wel en wee op ons bedrijf. Maar er zitten ook mensen in de groep die zelf mooie verhalen vertellen. De eerste jaren bij De Scarabee was het contact meer één op één. Toen ik gevraagd werd voor de dagbesteding van De Oase was ik benieuwd hoe het werken in een groep zou zijn. Dit heeft wel een beetje mijn voorkeur en zodoende ben ik daar gebleven. Maar in de loop der jaren zijn ook de mensen die naar het dagcentrum komen veranderd, althans, in mijn beleving. Voorheen speelden we voornamelijk een sociale rol, maar nu zie ik steeds meer mensen met (beginnende) dementie komen. Dementie beperkt soms wel in het maken van contact. Maar ik vind een andere vorm van contact vinden dan wel weer uitdaging.”

Dagopvang brengt cliënt én mantelzorger echt iets

“Het is belangrijk dat mensen een zinvolle invulling aan hun dag kunnen geven. Wat zij zélf leuk vinden is hier belangrijk en dat spreekt mij aan. We proberen meedoen aan groepsactiviteiten wel te motiveren. Vaak zijn ze enthousiast, maar als ze iets niet willen of het gaat niet, dan kijken we of er met hen een andere activiteit gedaan kan worden. De Oase heeft een gevarieerd programma en we stimuleren mensen zo veel mogelijk zelf te blijven doen. Koffie schenken, tafel dekken of afwassen, wie dat kan en leuk vindt om te doen mag dat ook gewoon doen hier.”

“Ik heb het idee dat mensen hier echt met plezier zijn. Bij cliënten die alleenstaand zijn en op deze manier onder de mensen kunnen zijn geeft het, naast een dagbesteding, aandacht en afleiding. Bij mensen met geheugenproblematiek zie je nog wel eens dat ze over een drempel heen moeten. Dan worden ze gebracht, maar willen hier niet zijn. Als je dan na een aantal keer merkt dat ze het naar hun zin hebben en het leuk vinden om te komen heb je daar ook een goed gevoel bij. De een doet er ook gewoon wat langer over om te wennen dan de ander. Het is ook goed om te weten dat, als de cliënt bij ons is, de partner even tijd voor zichzelf heeft. De dagbesteding ontlast als het ware de mantelzorger.”

Fijne begeleiding

“Nu op de dagopvang ook meer mensen met dementie komen gebeurt het met enige regelmaat dat mensen wegvallen. Ze overlijden toch nog plotseling of kunnen door toenemende zorg niet meer thuis wonen en verhuizen dan naar een woonzorgcentrum. Als dat laatste in de buurt is, proberen we met de dagopvanggroep altijd nog een keer te kijken bij zo’n (oud-) cliënt. Heel leuk dat De Oase dit regelt! Een soort afscheid nemen. Dat vind ik namelijk weleens moeilijk, je mist ze toch een periode. Maar zo is het wel met dit werk: mensen komen, maar gaan ook weer uiteindelijk.”

“Wat dat betreft worden de vrijwilligers hier echt prima begeleid door Marleen en Lida. Je kunt altijd bij ze terecht voor vragen of hulp als je zelf iets niet voor elkaar krijgt. Bij cliënten met dementie zie je bijvoorbeeld wel eens dat ze negatief getriggerd worden door het nieuws. Dan worden ze emotioneel en soms onrustig. het is wel belangrijk om dan de aandacht wat af te leiden zodat het weer positieve wending krijgt. Dat vond ik in het begin wel lastig, maar inmiddels lukt het beter en let ik ook op welk nieuws we bespreken. Wat verder ook heel fijn is: nieuwe cliënten worden ook aan de vrijwilligers voorgesteld. Zij weten zo wie wij zijn en wij horen zo wie zij zijn en of er ook bijzonderheden zijn waar we rekening mee moeten houden. Ik ben trouwens ook heel blij met de informatiebijeenkomsten van Coloriet. Die gaan bijvoorbeeld over rolstoelgebruik of over dementie en hoe je daar mee om kunt gaan. Heel leerzaam!”

Kom eens kijken bij Coloriet de Sfinx

“Wat dat betreft is er toch een hoop onbekendheid over dementie. Ik zou zeggen: ‘Kom eens kijken bij De Sfinx!’. Met ouderen werken is echt dankbaar werk. Je kunt je passie voor een bepaalde activiteit er vaak ook nog in kwijt. Zo staan muziek en zang, creatieve en bewegingsactiviteiten en ook koken allemaal op het programma bij De Oase. Ik wil zelf nog wel eens gaan helpen bij de kookgroep, dat lijkt me ook erg leuk. Ik hoop dit werk sowieso nog een tijdje te mogen doen!”

“Ik ben blij dat er binnen Zeewolde zulke mogelijkheden zijn voor ouderen. En door de uitbreiding van Coloriet de Sfinx zijn er nu ook veel meer woonmogelijkheden. Woon je nog thuis (met zorg)? Kom dan gerust eens kijken bij ons in De Oase voor een gezellige dagbesteding.”

Meer informatie over dagopvang van Coloriet

  • Dagcentrum De Oase heeft iedere eerste donderdag van de maand van 10:00 tot 11:00 uur een gratis inloopuur voor een kennismaking. Kom gezellig langs, je bent van harte welkom! Meer informatie over Dagcentrum De Oase.
  • Wist je trouwens dat Coloriet ook dagopvang biedt in Dronten (Dagcentrum De Boog) en Swifterbant (Dagcentrum Het Pluspunt)? Ook daar ben je natuurlijk van harte welkom! 

Meer ervaringsverhalen?

Onze vrijwilligers zitten vol met leuke, mooie, bijzondere en grappige verhalen. Lees alle ervaringsverhalen van onze vrijwilligers.

Locatie
Coloriet de Sfinx