"Ik ben Jeanny van Spaandonck, vrijwilliger bij Coloriet”

Jeanny van Spaandonck is vrijwilliger bij Coloriet Laarhof. Iedere week helpt ze op woensdagochtend bij de activiteit ‘Natuur & Tuin Club’ en op iedere woensdagmiddag gaat ze mee met de ‘Wandelclub’.   

Lekker in de buitenlucht

“In september 2012 zag ik een oproep hangen aan de buitenkant van het gebouw Laarhof, zij waren op zoek naar vrijwilligers. Ik heb contact opgenomen met Welzijn en ben niet lang daarna als vrijwilliger aan de slag gegaan. Dat is nu dus 4 jaar geleden. Gedurende 3 jaar heb ik geholpen bij het netjes houden van de binnentuinen van Coloriet Laarhof en bij het onderhouden van de moestuin. Hier ben ik sinds enige tijd mee gestopt, maar dit heb ik altijd heerlijk gevonden. Lekker aan het werk zijn in de buitenlucht. Nu help ik nog steeds als vrijwilliger bij een aantal activiteiten.”

De dankbaarheid van de bewoners is heel groot

“Ik ben begonnen met het helpen bij de activiteit ‘Zingen’ en hielp op de woensdagochtend mee met activiteiten zoals kleuren, knutselen en spelletjes spelen. Vanaf dag 1 heb ik het gevoel gehad dat ik gewaardeerd wordt, vooral door Welzijn. We hebben een goede samenwerking. Dat geeft een goed gevoel en maakt het doen van vrijwilligerswerk voor mij nog leuker. De dankbaarheid van de bewoners is ook heel erg groot. Als ik mensen na een activiteit terugbreng naar hun kamer dan zeggen ze vaak: ‘Bedankt, ik heb genoten!’. Vaak krijg ik daar dan ook nog een dikke kus op mijn wang bij. Je ziet dat ze het fijn vinden, dat je iets met ze onderneemt. Wandelen vinden de bewoners bijvoorbeeld ‘Heerlijk!’.”    

Niet overnemen, maar ondersteunen

“Het is erg belangrijk dat je niet probeert om alles uit handen te nemen. De bewoners mogen tijdens de ‘Natuur & Tuin Club’ bijvoorbeeld aarde en zaadjes in de potjes doen. Samen volgen we dan iedere week het groeiproces. Het is erg belangrijk dat je altijd geduldig blijft. Zodat je de mensen kan ondersteunen en geen dingen van ze gaat overnemen, die ze nog prima zelf kunnen doen.”

Vingerverven en lekker dansen

“Als vrijwilliger maak ik vaak leuke en grappige dingen mee. Toen we met de bewoners een keertje vogelhuisjes gingen schilderen, zaten hun handen en de tafel helemaal onder de verf. Alles werd beschilderd, behalve de vogelhuisjes. Ik vond het vermakelijk. Tijdens de activiteit ‘Muziekclub’ beleef ik ook altijd een fijne tijd. Het is altijd geweldig om lekker met de bewoners te dansen op de muziek, ze genieten daar zichtbaar van. Een persoon die normaal niet veel meer kan, danst en zingt en dat is heel bijzonder.”

Begin rustig aan

“Tegen mensen die vrijwilligerswerk overwegen zou ik graag willen zeggen dat ze rustig aan moeten beginnen, ga niet gelijk 4 dagen in de week aan de slag als vrijwilliger. Ook is het belangrijk dat je je  niet aan slechts 1 bewoner bindt, zorg ervoor dat je meerdere bewoners een leuke tijd bezorgt. Doe het werk dat jouw het beste ligt en doe niets tegen je zin in. ‘Het leven is van jou’ geldt tenslotte óók voor vrijwilligers."

Meer ervaringsverhalen?

Onze vrijwilligers zitten vol met leuke, mooie, bijzondere en grappige verhalen. Lees alle ervaringsverhalen van onze vrijwilligers.

Locatie
Coloriet Laarhof